Otizm ve down sendromu; bir takım farklılıkları ve benzerlikleri içerisinde barındıran ayrı sendrom türleri olarak karşınıza çıkar. Her iki sendromda da işlevsellikle ilgili yaşanan gecikmeler, engellilik derecesindeki çeşitlilikler, zihinsel engeldeki farkların başrolde yer aldığı durumlarla beraber, bunların her biri detaylı olarak incelendiğinde başka başka durumlar söz konusudur.

otizm-ve-down-sendromu-arasindaki-fark.jpg

Genel olarak down sendromu ve otizm aynı hastalıklar gibi görülse bile, iki hastalık arasında kesin olarak fark edilen ayrımı en iyi yapabilen her zaman ebeveynlerdir. Bu yüzden otizm ve down sendromu arasındaki fark farklı araştırmalara konu olmaya devam etmektedir. Buna bağlı olarak:

  • Otizm (Otizm Spektrum Bozukluğu): Otizm, karmaşık olan bir nöro gelişimsel bozukluktur. Çevresel, genetik ve nörolojik faktörlerin sonucunda ortaya çıkar. Otizm genel olarak erken çocukluk döneminde fark edilir ve bireyler arasında bu semptomlar büyük ölçüde değişikliğe uğrar. Otizmin dikkat çeken temel özellikler sosla etkileşimde yaşanan zorluklar, iletişim bozuklukları, tekrar eden ve sınırlayıcı davranış şekilleridir,
  • Down Sendromu: Down sendromu bir kromozom anomalisi olan trizomi 21 sonucunda ortaya çıkan bir bozukluktur. Bu durum bireyin üç kromozom 21'e (trizomi) sahip olmasından dolayı ortaya çıkar. Down sendromlu olarak dünyaya gelen bireyler tipik şekilde belirgin fiziksel özelliklere sahiptir. Bu özellikler arasında kas dokusunda düşüklük, yavaş gelişen zekâ, yüzde karakteristik özellikler ve bazı sağlık sorunları sıralanabilir. İletişim becerileri ve sosyal etkileşim gibi unsurlar down sendromunda otizmle karşılaştırıldığında çok daha az etkilenir.

Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda, bu bireylerin aileleri ve çevresi ile sosyal etkileşimin sınırlı olduğu görülür. Otistik çocuklar fiziksel olarak normale yakın görünmekle beraber, down sendromu çocuklarda hastalıktan kaynaklanan fiziksel özellikler çok daha belirgin olarak dikkat çeker. Otistik çocuklarda engelin derecesi ve doğası net bir özellik taşımamakla beraber, aileler çocuğun potansiyeli ve kapasitesi hakkında hiçbir zaman çok net bir bilgiye sahip olamaz. Bu yüzden ailenin beklentisi gerçekçi olamaz ve dolayısıyla hayal kırıklığı yaşamaları kaçınılmazdır.

Ama down sendromu çocuklarda söz konusu olgular çok daha net olduğundan dolayı en başından beri aile durumun net olarak bilincindedir. Down sendromu çocukların aileleri diğer engel türleri ile kıyaslandığında çok daha düşük stres altında ve çocukları ile daha olumlu bir tablo çizer.

Daha gizemli bir doğaya sahip olan otizm; sosyal bir bağın ve etkileşimin olmadığı, çözüm konusunda çaresizlik yaşanan davranış sorunlarına neden olur. Karşılıklı olarak etkileşim ve insanların yüzü otizmli bireyler için hiçbir önem taşımamaktadır. Down sendromlu çocuklar ise sosyal ortamlarda iletişime açık oldukları için yönlendirilmeleri de daha kolaydır. Down sendromlu çocuklarda erken tanı işleri çok daha kolay hale getirir. Down sendromu çocuklar çok daha pozitif kişilik özelliklerine sahiptir. Ancak otizmli çocuklarda ise durum böyle değildir.

Otizm ve down sendromu arasındaki farkın en önemli ayrımı gebelik sırasında gösterilir. Down sendromu gebelik sırasında tanımlanabilir olan bir hastalık olurken, otizm gebelik sırasında değil çocuk dünyaya geldikten sonraki 3 sene içerisinde belirtileri ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu yüzden otizmin yavaş yavaş belirti göstermeye başladığı söylenebilir. Ayrıca otizm erkek çocuklarda kız çocuklara kıyasla daha fazla görülen bir bozukluk olurken, down sendromunda cinsiyet ayrımı olmayıp kız ve erkek çocuklarda eşit olarak görülür.

Otizm ve Down Sendromu Özellikleri

Otizm ve down sendromu arasında bilinen diğer farklar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Otizm karmaşık bir nörogelişimsel bozukluk olduğundan yapılan araştırmalar sonucunda genetik bir yatkınlığın olduğuna inanılır,
  • Down sendromu ise bir çeşit kromozom anomalisi sonucunda meydana gelir ve bireylerin ekstra bir 21. Kromozoma sahip olmalarından dolayı gelişir. Kromozomlar gebelik sürecinde ve doğum sonrasında vücudun fonksiyonunu ve şeklini belirleyen genetik bir materyal çeşididir. Normal insanlarda 46 kromozomu vardır. Down sendromu ile doğan çocuklarda ise mental ve fiziksel gelişim gerilikleri görülebilir. Bu gelişme geriliğinin yol açtığı maluliyet durumu yaşam boyu devam eder ve bu bireylerin yaşam süresi beklenenden daha kısa olabilir. Günümüzde tıbbın ilerlemesi, kültürel ve sosyal destek sayesinde down sendromu bireylere birçok farklı fırsat sunularak çok daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri sağlanabilir,
  • Otizm ve down sendromunun semptomları birbirinden farklıdır. Otizmin temel semptomları sosyal etkileşimde zorluk çekme, iletişim bozuklukları ve tekrar eden davranışları içine alır. Bahsi geçen bu semptomlar otizm spektrum da kişiden kişiye farklılık gösterebilir,
  • Down sendromlu bireyler ise tipik olarak bazı fiziksel özelliklere sahiptir. Örnek vermek gerekirse; amandelik bir göz yapısına sahip olan bu bireylerin zekâ gelişimi daha yavaştır. Ancak down sendromlu bireylerin sosyal becerileri genel olarak çok daha iyi bir şekilde korunur,
  • Otizm ve down sendromunun ilerlemesi ve tanısı birbirinden farklıdır. Otizm genel olarak erken çocukluk döneminde tanısı konan bir bozukluktur ve yaşam boyu devam eder. Erken tanı sonrası gerekli müdahalenin yapılması ile otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin yaşam kalitesini artırmaktadır,
  • Down sendromu, fetal gelişim sırasında ya da doğum anında tanımlanır. Down sendromlu bireylerin gelişimleri daha yavaş olurken uygun destek ve eğitim programı ile yaşam becerilerini kazanabilirler.

Otizm ve down sendromunda ebeveynler için rehberlik çok önemli bir konumda yer alır. Anne ve babalar her iki durumda da başa çıkmak için farklı destek ve rehberlik hizmetine ihtiyaç duyarlar. Otizm ve down sendromlu çocukların terapi ve eğitimleri birbirinden çok farklıdır. Bu nedenle bireyselleştirilmesi son derece önemlidir.

Otizm ve down sendromu farklı sebeplere ve semptomlara sahip iki farklı nöro gelişimsel bir bozukluk olarak karşınıza çıkar. Ebeveynler her iki durumu da net bir şekilde anlamak ve çocuklarına en iyi şekilde destek olabilmek için alanında uzman kişilerden rehberlik hizmeti almalıdır. Uygun eğitim ve erken tanı ile oluşturulan sağlam bir destek ağının bu bireylerin yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olabileceği unutulmamalıdır.

Otizm ve Down Sendromunda Kaliteli Özel Eğitim Meryem Yerli'de

Otizm ve down sendromunun kesin bir tedavisi yoktur. Ancak sosyal kültürel destek ve uygun olan eğitim programları sayesinde kişiye ve ailesine yardımcı olmak mümkündür. Down sendromu söz konusu olduğunda özel eğitim programları bebek 2 aylıkken başlar. Bebeğin motor, sosyal, duyusal, dil ve bilişsel becerilerinin geliştirilerek iyileştirilmesi hedeflenir. Otizm de ise ne kadar erken tanı konulursa o kadar erken tedavi ve terapi uygulamaları ile otistik bireylerin iletişim becerileri geliştirilir. Bu yüzden özellikle otizm spektrum bozukluğunda erken teşhis için anne babanın dikkati çok önemlidir.

Otizm tanısı alan 0-3 yaş arasındaki bebekler iyi bir rehabilitasyon programı ile bu bozukluğun etkilerinin bir kısmından kurtulabilir. Tam olarak tedavisi yapılmayan otizmin kişi ve kişinin yakınları üzerinde etkileri, eğitim desteği, dil ve konuşma terapisi, mesleki terapi gibi uygulamalar sayesinde azaltılabilir. Bu gibi uygulamalar kişi ve yakınlarının hayat kalitesinin yükseltilmesine yardımcı olur.

Otizm ve down sendromu başta olmak üzere her türlü gelişimsel bozuklukta özel eğitim bireylerin yaşam kalitesini artırma yolunda atılan en önemli adımdır. Bu noktada tercih edilen özel eğitim kurumunun yüksek kalite standartlarında hizmet verebilmesi çok önemlidir. Meryem Yerli bu konuda profesyonel hizmet prensibi ile dikkat çeken nitelikli bir kurumdur. Uzun yıllardan bu yana özel eğitimde fark yaratan terapi ve tedavi şekillerini hayata geçiren kurumumuz her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam eder.

Her çocuğun özelinde tedavi ve terapi planlamaları ile sağlık yolunda çok önemli adımlar atan Meryem Yerli'nin alanında uzman kadrosu sıcak ve huzur ortamında en doğru hizmetleri verir. Sizde Meryem Yerli kalitesini yaşamak ve çocuğunuza bu anlamda bir iyilik yapmak isterseniz web sitemizi ziyaret edebilir ve iletişim numaralarımızı kullanarak hemen alanında uzman ekibimizle irtibata geçebilirsiniz.

İletişim Formu